Współczesne zmiany zawodów, kwalifikacji na europejskim rynku pracy - KRAUZ, Antoni (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2012)
W zamieszczonym artykule dokonano krótkiej charakterystyki problematykipewnego wycinka występujących zmian ilościowo-jakościowych zawodówi specjalności występujących na rynku pracy, w tym Europejskiego ObszaruGospodarczego (EOG). Przedstawiono analizę porównawczą stanu zawodów nadzień 01.01.2005 r. oraz na dzień 01.07.2012 r. w dziesięciu grupach zawodowych.Przedstawione tabele od 1 do 3 jednoznacznie obrazują tempo zmian zawodówna potrzeby współczesnego rynku pracy. Największe zmiany zachodząjak wynika z analizy w grupie zawodowej drugiej, rynek pracy obecnie zwiększawymagania w zakresie wykształcenia wyŜszego. AŜ o jedną trzecią wzrosłaliczba zawodów tylko w grupie drugiej z wykształceniem wyŜszym, dwie trzeciewzrostu liczby zawodów dotyczyło pozostałych 6 grup zawodowych. Najbardziejniepokojące zjawisko gwałtownego wzrostu liczby zawodów występuje w grupiepierwszej – urzędniczo-administracyjnej. Wzrost o 228% liczby zawodów dajeszokujący wskaźnik w ogólnej liczbie 2360 zawodów, co 16 to zawód wysokourzędniczy. Wniosek nasuwa się jeden: wzrost i zmiany zawodów stają się nieuniknione,tego wymaga obecny płynny rynek pracy, ale bezkarne tworzenie armiiurzędników jest okradaniem całego społeczeństwa.