Znaczenie wyobraźni przestrzennej w edukacji technicznej - TOMKOVÁ, Viera (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2012)
W artykule przedstawiono potrzebę rozwoju wyobraźni przestrzennejw edukacji technicznej na poziomie szkoły gimnazjalnej. Autorka podjęła badaniazorientowane na świadomość przestrzenną i zdolność do manipulowaniawyobraŜanymi przedmiotami we wszystkich klasach gimnazjum. Na podstawieoceny przeprowadzonych badań autorka zaprojektowała rozwiązania zorientowanena wsparcie rozwoju wyobraźni przestrzennej w kształceniu technicznym