Szkolne serwisy internetowe w obszarze transformacji społeczeństwa informacyjnego - JANCZYK, Janusz (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2011)
Idea budowy europejskiego społeczeństwa informacyjnego została ujętaw projekcie Strategii Lizbońskiej. Strategia ta określa szczególny wpływ reformsfery edukacji na rozwój społeczeństwa informacyjnego. Problematyka pożądanychzmian w edukacji została uszczegółowiona w badaniach własnych do diagnozytreści szkolnych serwisów informacyjnych na obszarze Zagłębia Dąbrowskiego.Wyniki badań są ewaluacją serwisów WWW w postaci rankingu ukazującegozaangażowanie szkół w realizację idei Strategii Lizbońskiej. Szkolne serwisyinformacyjne w badanym regionie spełniają zaledwie podstawowe założenia przyjętejstrategii. Wymagają dalszej pracy i rozwoju w celu pełniejszego przystosowaniaich do wyzwań stawianych współczesnym społeczeństwom informacyjnym.