Problemy kształcenia na odległość pracowników administracji państwowej na Ukrainie - HAIDUK, Andrii (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2011)
Podsumowując należy stwierdzić, że wykorzystanie technologii kształceniana odległość powinno być uważane za jedno z najbardziej skutecznych zestawów narzędzi w edukacji zawodowej, doskonaleniu i dokształcaniu urzędnikówpaństwowych na Ukrainie. Jednocześnie należy zauważyć, że kształcenie naodległość w chwili obecnej jest innowacją w służbie cywilnej. Korzystaniez niektórych kursów na odległość przez władze jest raczej wyjątkiem niż regułą.Można przyjąć, że ograniczenie korzystania z tych wygodnych środków dokształcaniamożna wyjaśnić brakiem podstawy prawnej dla systemu kształceniana odległość i działalności instytucji ją oferującą.