Edukacyjne zastosowanie podręczników multimedialnych w szkole podstawowej - KROTKÝ, Jan (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2011)
W artykule autor opisuje wybrane kwestie związane z wykorzystaniemw nauczaniu multimedialnych i interaktywnych programów dydaktycznychw szkołach podstawowych na terenie Czech. Skoncentrowano się głównie naopisaniu obecnego stanu w zakresie opracowywania i wykorzystania podręcznikówmultimedialnych. Przedstawione i porównane zostały dwa podejścia dozajęć z wykorzystaniem opracowań multimedialnych. Pierwsze polega na połączeniuw procesie dydaktycznym tradycyjnych podręczników z multimedialnymiopracowaniami dydaktycznymi. Drugi wariant, będący w fazie badań, tocałkowite zastąpienie klasycznych podręczników wyłącznie podręcznikami multimedialnymi.