Aplikacje interakcyjne Technologii Flash w Action Script 2.0 jako wprowadzenie do programowania obiektowego i strukturalnego - KISIEL, Piotr (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2011)
Niniejsze opracowanie jest próbą zwrócenia uwagi na trudności występującew procesie nauczania informatyki. Młodzież w newralgicznym momencie, kiedypotrzebne jest porzucenie prostych aplikacji i rozpatrywanie problemów na poziomiewymagającym abstrakcyjnego, twórczego myślenia, traci zainteresowanieprzedmiotem i łatwo się zniechęca. Problem taki jest zauważalny, zwłaszcza nalekcjach informatyki w szkołach średnich, kiedy rozpoczynamy zajęcia z podstawalgorytmiki i programowania. Wprowadzenie aplikacji technologii Flash w procesienauczania ułatwiłoby płynne przejście od grafiki i aplikacji webowych poprzezjęzyk ActionScript, posiadający ogromne możliwości, do programowaniaw językach C++ czy Turbo Pascal. Możliwość prostego sterowania obiektamiw języku ActionScript, połączona z efektownymi możliwościami ich wizualizacji,daje szansę inspirowania wiedzą podczas omawiania podstawowych algorytmów.Finalnie przyszli programiści stając przed rzeczywistymi wymaganiamiklientów, możliwościami takiej czy innej technologii, a w końcu kodem źródłowymaplikacji, dysponować będą elastycznym podejściem w rozwiązywaniuproblemów i ich wizualizacji, co ważne jest zwłaszcza w pracy zespołowej.