Aplikacja multimedialnej techniki w nauce - ROJÁK, Antonín; MIKLOŠÍKOVÁ, Miroslava (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2011)
Nasze społeczeństwo osiąga coraz większy poziom wiedzy, przy czymwiększość nowych doświadczeń jest bardziej skomplikowana, to znaczy bardziejskomplikowana do zrozumienia. Dlatego koniecznie trzeba stosować nowe metodyi formy kształcenia, które aktywizują nie tylko myślenie, ale także samodzielnątwórczość uczniów i pomagają im uzyskać trwałą wiedzę. Do tego procesuw wyraźny sposób przyczynia się modernizacja nauczania, zwłaszczaw dziedzinie zabezpieczenia technicznego. Wykorzystanie komputerów maoprócz innych zalet także silny ładunek motywacyjny, który prowadzi do kreatywnościi indywidualnej twórczości.