TCP/IP Narzędzia administracyjne - WOŁOSZYN, Jacek (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2011)
W artykule tym przedstawiono niezbędne narzędzia, którymi powinien sięposługiwać każdy użytkownik pracujący w sieciach komputerowych opartychna protokołach TCP/IP. Ten obecnie najpopularniejszy standard komunikacyjnyoparty na tego typu rozwiązaniach wymusza na użytkownikach znajomość podstawowychzasad komunikacji, aby samemu bez pomocy administratora wstępniezdiagnozować problem, bądź też samemu go rozwiązać. Przedstawione tunarzędzia pozwalają w głównej mierze sprawdzić poprawność działania DNS,zawartych w ich strefach wpisów, sprawdzić zgodność odpowiedzi na przychodzącezapytania. Znajomość zasad działania serwera DNS jest kluczowa, jeżelichodzi o bezpieczeństwo systemu.