Refleksja nad twórczością w edukacji ogólnotechnicznej - KOZÍK, Tomáš; HANDLOVSKÁ, Ivica (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2011)
Kształcenie techniczne umoŜliwia wprowadzenie przez nauczycieli szerokiegozakresu działań twórczych do procesów dydaktycznych. Podejmowanedziałania metodyczne nastawione na rozwój twórczy dzieci i młodzieŜy wpływająrównieŜ na rozwój intelektualny oraz postawy w podejściu do rozwiązywaniaproblemów w przyszłości poza szkołą. Aby metody nauczania stymulujące rozwójpostaw twórczych odniosły sukces, system edukacji musi być tak zaprojektowany,aby szeroko wspierał i wzmacniał kreatywnośc uczniów jako podstawowycel edukacyjny.