Interdyscyplinarny i integrujący charakter edukacji technicznej - NOVOTNÝ, Jan (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2011)
Transformacja treści i metod nauczania przedmiotów szkolnych w najbliŜszymczasie nie jest i na pewno nie będzie łatwa, ale jest zabiegiem koniecznymdo zrobienia. Dzisiaj szkoła nie jest dla ucznia jedynym źródłem informacji. Naco dzień konkuruje z bardziej atrakcyjnymi mediami i róŜnorodnymi zasobamielektronicznymi. Dlatego szkoła musi zmieniać punkt cięŜkości z tradycyjnegotransferu wiedzy na opanowanie metod przekazywania informacji i jej stosowania.Szkoła musi stać się dla uczniów waŜnym źródłem informacje i prowadzićdo jej zrozumienia.