Porównanie wirtualnych i rzeczywistych pomiarów wielkości elektrycznych - MACH, Petr; BENAJTR, Pavel (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2011)
W pracy przedstawiono moŜliwość porównania realizacji podstawowychpomiarów elektrycznych i elektronicznych. Przygotowanie nauczycieli do nauczaniaprzedmiotów technicznych w szkołach podstawowych i średnich jestw dalszym ciągu wyzwaniem metodycznym. W przypadku nauczania metoddokonywania pomiarów pola elektrycznego istnieje kilka sposobów, aby osiągnąćwymaganą jakość pomiarową. Dla uzyskania prawdziwej wiedzy i doświadczeniamoŜna skorzystać z rzeczywistych elementów i przyrządów pomiarowych.Metoda taka wymaga zastosowania dobrego wyposaŜenia laboratoryjnegooraz wielu urządzeń pomocniczych. Aktualnie moŜliwa jest konwersjapomiarów i eksperymentów w rzeczywistości wirtualnej. Istnieje wiele programówkomputerowych, które pozwalają na symulację całego laboratorium. Autorzyartykułu prezentują wiele zadań, poprzez które studenci realizowali wszystkiete sposoby, które umoŜliwiają dokonywnaie oceny uzyskanych wynikówpomiarowych.