Konieczność dokształcania ukraińskich lekarzy rodzinnych z uwzględnieniem doświadczeń zagranicznych - PALAMARENKO, Inna (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2011)
Perspektywy euro-integracji Ukrainy w zakresie wprowadzania skutecznychrozwiązań strategicznych zadań współczesnej polityki edukacyjnej na Ukrainiemogą spowodować odpowiednie badania. Postępowe tendencje w rozwoju europejskiegosystemu szkolnictwa wyŜszego, szczególnie w realizacji procesu bolońskiego,są pierwszą próbą dokonania przestrzeni zjednoczonego szkolnictwawyŜszego i badań naukowych w Europie.