Otwarte zasoby informacyjne w edukacji ustawicznej zawodowej - BEDNARCZYK, Henryk; KUPIDURA, Tomasz (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2011)
Otwarte Zasoby Edukacyjne (OZE) dają moŜliwość ustawicznego zindywidualizowanegoprzyswajania wiedzy. Otwarty i wolny dostęp do tak przygotowanychmateriałów moŜe powodować to, Ŝe nauczyciele i uczący się kształtująi rozwijają razem wiedzę i umiejętności wspólnego nauczania, tworzenia orazdzielenia się, tym samym wspierając kulturę uczestnictwa. Otwarte zasoby stymulują,ułatwiają i rozwijają sieciowe zasoby edukacyjne wykorzystywane takŜew e-learningu.