Program Operacyjny Kapitał Ludzki 2007–2013 w procesie przygotowania zawodowego – wybrane procedury - KRAUZ, Antoni (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2011)
W zamieszczonym artykule dokonano krótkiej charakterystyki problematykipewnego wycinka Programów Operacyjnych na lata 2009–2013, stwarzającychmoŜliwości rozwoju, innowacji w ramach całego społeczeństwa. Ich róŜnorodnośćwystępująca w kaŜdej dziedzinie stwarza moŜliwości realizacji projektówprzez kaŜdy podmiot: indywidualny, zespołowy, administracyjny, naukowy,przemysłowy, rolniczy, uczelniany itp. Projekty systemowe, konkursowe, indywidualnepozwalają na to, Ŝe kaŜdy zainteresowany odpowiednio moŜe z nichskorzystać. RównieŜ jak przedstawiono w czwartym zagadnieniu, narzucająściśle określone procedury postępowania, rygory wynikające z prawa i podpisanejumowy, na które kaŜdy podejmujący się realizacji projektu musi być przygotowanyi zdawać sobie sprawę z konsekwencji prawno-finansowych, jakie mugroŜą za niewykonanie zadań ujętych w projekcie i podpisanej umowy.