Filozofia Kaizen w pracy nauczyciela - BAŁAŻAK, Marta (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2011)
Praca nauczyciela obejmuje wykorzystywanie praktyczne treści już istniejących(jako merytorycznego zakresu przedmiotu nauczania, przyjętego programunauczania). Zmiany, jakie pojawiają się na zewnątrz szkoły (społeczno-gospodarcze),powodują potrzebę wprowadzania udoskonaleń w jego pracy oraz stałychposzukiwań w kierunku realizacji coraz lepszej pracy pedagogicznej