Znaczenie multimedialnych programów komputerowych w działalności poradni pedagogiczno-psychologicznej - JANCZYK, Janusz; SZNIRCH, Antoni (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2011)
W transformacji społecznej ostatnich dwudziestu lat nieco poza głównymnurtem zmian wyznaczono miejsce i określono rolę komputera w kształceniuspecjalnym. Deskrypcja zalet, ale także ograniczeń i zagrożeń dla tego typukształcenia stała się wymogiem zmieniających się czasów. W tym aspekcie badaniadiagnostyczne przeprowadzone w Poradni Psychologiczno-Pedagogicznejobjęły problematykę wykorzystania multimedialnych programów edukacyjnychw pracy z dzieckiem dyslektycznym. Określono wpływ i moŜliwości tego typuoprogramowania na efekty terapeutyczne w przezwyciężaniu dysleksji