Rozwój kompetencji nauczycieli w kontekście chorwackich ram kwalifikacji oraz procesu bolońskiego - TATKOVIĆ, Nevenka (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2011)
Chorwacka polityka edukacyjna kształcenia na poziomie wyższym jestzgodna ze zmianami, które nastąpią po przystąpieniu Chorwacji do UE. Kraj tendostosowuje politykę oświatową do celów Strategii Lizbońskiej, Deklaracji Bolońskiejoraz innych dokumentów UE i rozwija krajowe ramy kwalifikacji(KRK), które są wzorowane na europejskich ramach kwalifikacji (ERK) jakonarzędziach, które ułatwią walidację, harmonizację, porównanie i zapewnią mierzalnośćefektów uczenia się, a jego celem jest rozwój osobowy człowieka, rozwójspołecznej integracji, ułatwienia kształcenia ustawicznego i uznawanie nabytychkwalifikacji (dyplomów) zarówno na szczeblu krajowym, jak i europejskim.W tym kontekście istotne zmiany miały miejsce w sektorze szkolnictwawyższego, zwłaszcza w dziedzinie edukacji i doskonalenia zawodowego nauczycieli,którym powierzono odpowiedzialne zadanie, przekształcenie wychowaniai edukacji na rzecz zrównoważonego rozwoju. Dlatego też, zarównoz perspektywy globalnej, jak i krajowej, działania te mają na celu podniesienieświadomości na temat znaczenia rozwoju kompetencji nauczyciela, zmian programównauczania i dostosowania systemu kształcenia w kontekście procesu bolońskiegoi rozwój krajowych ram kwalifikacji. Rozwój kompetencji nauczycieli w ichkształceniu i rozwoju zawodowym, jak również potrzeby uczniów/studentów powinnyprzyjąć centralną pozycję w procesie edukacji. Kompetencje te są określanejako wyznaczniki jakościowej zmiany szkół w ogólności. Znaczenie nabywaniaprzez nauczycieli dodatkowych kwalifikacji poprzez