Wypalenie zawodowe nauczycieli - IVANIVNA STAKHNEVICH, Valentyna (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2011)
Autorka rozważa problem wypalenia zawodowego nauczycieli, który funkcjonujew życiu zawodowym człowieka i oznacza sytuację, w której pracowniktraci zdolność komunikacji pomiędzy osobistą odpowiedzialnością a kontrolązewnętrzną podejmowanych działań. Po kilku miesiącach lub latach sumiennejrealizacji swoich obowiązków następuje wypalenie zawodowe, którego oznakito: zdenerwowanie, apatia itp.