Społeczno-ekologiczne bezpieczeństwo ludzi w środowisku - NAGORNYUK, Oksana (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2011)
W artykule zwrócono uwagę na pewne społeczne i środowiskowe czynnikibezpieczeństwa człowieka w środowisku. W szczególności dotyczy to czynników: miejskich, gospodarczych, społecznych, demograficznych, informacyjnych,politycznych, psychologicznych, medycznych, biologicznych, genetycznych,chemicznych, wojskowych. Mają one duży wpływ na zdrowie i życie ludzioraz w jakiś sposób zmieniają jakość środowiska. Analiza stanu i znaczeniaświadomości populacji ludzi źle poinformowanych jest waŜnym elementembezpieczeństwa informacyjnego kraju