Wyzwania edukacji wobec kolejnych fal przemian cywilizacyjnych - FURMANEK, WALDEMAR (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2010)
Skoro wychowanie zawodowe jest wychowaniem ku przyszłości to dla teorii edukacji zawodowej orientacja w kierunkach rozwoju cywilizacji ma znaczenie podstawowe. Nowa futurologia musi uporać się z określeniem głównych cech przyszłego modelu życia społecznego w nowej przyszłej cywilizacji. Na tej podstawie można konstruować modele przyszłej edukacji zawodowej. W opracowaniu podejmuję najważniejsze kwestie w tych wątkach tematycznych.