Przygotowanie informatyczne gimnazjalistów w regionie Zagłębia Dąbrowskiego – wnioski z badań - JANCZYK, JANUSZ; SZNIRCH, ANTONI (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2010)
Informatyka, a zwłaszcza jej zastosowania zyskują coraz większe znaczeniedla życia współczesnych społeczeństw, a te najbardziej rozwinięte określa sięmianem informacyjnych. W zinstytucjonalizowanej edukacji szkolnej w Polsceprzedmioty informatyczne zaistniały kilkanaście lat temu. Interesującym obszarembadawczym okazał się zakres przygotowania informatycznego wśróduczniów, którzy ukończyli kształcenie na poziomie gimnazjum. Wybrano dobadań region Zagłębia Dąbrowskiego i przeprowadzono test wiadomości z informatykidla losowo wybranej próby reprezentatywnej absolwentów gimnazjów.Wyniki statystycznego opracowania przeprowadzonych testów wiadomościz informatyki prezentują znikome lub umiarkowane przygotowanie informatyczneabsolwentów gimnazjów w regionie Zagłębia Dąbrowskiego. Pomimopowszechności Internetu wśród respondentów badana warstwa pojęciowa dziedzinyinformatyki jest obszarem wiedzy najsłabiej opanowanym przez uczniów.