Platformy e-learningowe - PIECUCH, ŁUKASZ (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2010)
E-learning to w skrócie przekazywanie wiedzy i umiejętności przy użyciukomputerów i sieci informatycznych. Odnosi się bezpośrednio do procesówi aplikacji używanych do przekazu. Można do nich zaliczyć nauczanie poprzezstronę internetową, nauczanie w oparciu o komputer i multimedia, wirtualnąklasę czy też wirtualne grupy robocze. Nauczana treść dostarczana jest poprzezsieć Internet. Używane są do tego celu aplikacje LMS, których mnogość pozwalana wybór tej, która najlepiej sprosta wymaganiom danego ośrodka kształcenia.