Rozumienie idei techniki we współczesnym świecie przez uczniów klas starszych szkoły podstawowej - BAŁAŻAK, Marta (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2010)
Wiedzę z techniki dziecko otrzymuje w swoim środowisku życia. W szkole wiedza ta zostaje usystematyzowana, a dokonuje tego nauczyciel na wybranych lekcjach. Zadaniem nauczyciela jest nie tylko pokazanie praktycznych form wykorzystania idei technicznego dorobku ludzkości, ale samej idei potrzeb i motywacji jego tworzenia.