Aktualne trendy włączenia elementów mechatroniki do procesu kształcenia na poziomie podstawowym w Republice Czeskiej - KROTKÝ, Jan (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2010)
Pracownie szkolne z wyposażeniem w zestawy konstrukcyjne sprzyjają rozwijaniu kreatywności i manualnych umiejętności uczniów. W edukacji przedszkolnej może zostać zainicjowanych bardzo dużo pozytywnych zjawisk wspomagających rozwój indywidualny dziecka.