Zawodowe wypaczenia osobowości wykładowców na kierunkach prawniczych - GAIDUK, Andrey (Journal of Education, Technology and Computer Science, 2010)
Współcześnie powszechnie wiadomo, że zjawisko wypaczenia osobowości jest obecne w jakimś wymiarze w każdej pracy zawodowej. Najbardziej typowe wypaczenia zawodowe są charakterystyczne dla reprezentantów tych zawodów, w których istnieje relacja „osoba – osoba”. Dlatego warto podkreślić, że w obszarze prawoznawstwa istnieją sytuacje, w których oddziaływania międzyludzkie prowadzą do intensywnych zniekształceń osobowości. W związku z tym jesteśmy głęboko zainteresowani problemem zawodowych wypaczeń osobowości wykładowców na kierunkach prawniczych uczelni wyższych Ukrainy.