Ochotnicze Hufce Pracy oknem na świat na współczesnym rynku pracy w procesie przygotowania zawodowego - KRAUZ, Antoni (Journal of Education, Technology and Computer Science, ISSN 2719-6550, e-ISSN 2719-7417, 2010)
W zamieszczonym artykule dokonano krótkiej charakterystyki problematyki pewnego wycinka działalności Ochotniczych Hufców Pracy w dawnych i współczesnych uwarunkowaniach rozwoju społecznego. Rozwój społeczeństwa informacyjnego wprowadza poprzez OHP nowe procedury kształcenia i wychowania młodzieży i dorosłych oraz zaspokojenia płynnego rynku pracy. Utrzymujące się duże bezrobocie, w szczególności wśród młodzieży wymusza obecnie na OHP przedstawione szeroko działania innowacyjno-zapobiegawcze.