Elementy antycznego świata w kronikach Kosmasa z Pragi i Anonima zwanego Gallem - Chmielewska, Katarzyna (UR Journal of Humanities and Social Sciences, 2024)
Artykuł pokazuje sposób, w jaki dwaj średniowieczni kronikarze: Anonim zwany Gallem oraz Kosmas z Pragi włączają do swoich narracji elementy antycznego świata. Zarówno Chronica Boemorum Kosmasa jak Gallowa Cronica et gesta ducum sive principum Polonorum swobodnie nawiązują do Pisma Świętego oraz pogańskiej literatury starożytnej. Autorka wskazuje na podobieństwa i różnice takiego sposobu wykorzystania dorobku poprzedników. Do pierwszych należy naturalny i swobodny styl, w jakim obaj kronikarze posługują się imaginarium antycznego świata, traktując go jako zbiór gotowych przykładów. Podstawową zaś różnicę stanowi fakt, że Kosmas, zdecydowanie częściej i wielowątkowo odwołuje się do dorobku antyku. Autorka zaznacza także, że kanonik praski w swym podejściu do wątków i motywów antycznych był bliższy kolejnemu kronikarzowi polskich dziejów Mistrzowi Wincentemu zwanemu Kadłubkiem.