Białoruś – cykle instytucjonalne i historyczne korzenie współczesnej matrycy instytucjonalnej - Sidarava, Aliaksandra (UR Journal of Humanities and Social Sciences, 2023)
Jednym z nowoczesnych obszarów badań naukowych jest poszukiwanie przesłanek kształtowania i funkcjonowania określonego modelu instytucjonalnego kraju. Celem artykułu jest identyfikacja i analiza głównych cykli instytucjonalnych w kształtowaniu systemów społeczno-ekonomicznych Białorusi. Pomoże to określić wpływ czynników historycznych na trajektorię rozwoju administracyjnego kraju oraz ustalić, skąd pochodzi współczesna matryca instytucjonalna Białorusi. Szczególną cechą badania cykli instytucjonalnych i ich dynamiki jest interdyscyplinarny charakter problemu. Autor prowadzi analizę z perspektywy nowej ekonomii instytucjonalnej, zwłaszcza odwołując się do osiągnięć D. Northa, D. Acemoglu i J. Robinsona. Zastosowane metody badawcze to analiza historyczna, analiza porównawcza.