Historia praktyk leczniczych zhuyou: w poszukiwaniu danych do rekonstrukcji schematu rytuału - Muchowska, Joanna (UR Journal of Humanities and Social Sciences, 2025)
Artykuł poświęcony jest problematyce rytuałów Gromu stosowanych w taoistycznych praktykach leczniczych zhuyou, które od XIII do XVI w. stanowiły jeden z oficjalnych działów medycyny chińskiej. W późniejszym okresie straciły swoją rangę i uprawiane były głównie w ramach medycyny ludowej i ludowego taoizmu. Artykuł może być przyczynkiem do rekonstrukcji schematu rytuałów Gromu w praktykach zhuyou na podstawie treści zawartych w kilku niepublikowanych rękopiśmiennych tekstach źródłowych, w tym przede wszystkim w rękopisie Zhuyou ke 05953 z kolekcji Narodowej Centralnej Biblioteki Tajwanu i w rękopisie Unschuld 8070 z kolekcji Staatsbibliothek zu Berlin – Preußischer Kulturbesitz. Oba te rękopisy pochodzą z XIX w. i chociaż zawierają również wcześniejszy materiał tekstowy, to wydaje się, że powinny być interpretowane przede wszystkim jako świadectwo praktyk rytualnych XVIII–XIX w. W artykule edytowane są ustępy tych i innych tekstów źródłowych, w których zapisane zostały istotne pod względem poznawczym dane na temat przebiegu i specyfiki tych rytuałów. Cytaty te dostarczają cennych informacji na temat niektórych aspektów praktyki rytuałów leczniczych, jak również związanych z nimi wierzeń. Przytaczane są w nich również zaklęcia. Co istotne, w tych leczniczych rytuałach rolę bóstwa wydającego dekrety przeciw demonom choroby pełni Żółty Cesarz. W artykule podjęta została próba ogólnego zarysowania podstawowej struktury leczniczych rytuałów zhuyou na podstawie wskazanych świadectw tekstowych. Dane te konfrontowane są z danymi z wcześniejszych badań rytuałów Gromu, w szczególności z prac autorstwa Floriana Reitera i Philipa Cho. Do celów badawczych zastosowano metodologię analizy treści tekstów źródłowych wzbogaconą o elementy analizy dyskursu, hermeneutyki i semiotyki.