„Alkohol jest wybitną trucizną nerwową”. Nadużywanie alkoholu w Polsce powojennej na przykładzie Zielonej Góry w latach 1950–1956 - Skierska, Jolanta (UR Journal of Humanities and Social Sciences, 2019)
W artykule przedstawiono zjawisko nadużywania alkoholu w polskim społeczeństwiew latach 1950–1956 w mikroskali, wybierając jako obiekt badań Zieloną Górę. Tośredniej wielkości miasto na terenie Ziem Zachodnich było wówczas miejscem, gdzieosiedlali się ludzie przybywający z różnych stron Polski i spoza jej granic. Taka mieszankakulturowo-etniczna i trudności w asymilacji oraz adaptacji do nowego środowiskabyć może stanowiły dodatkowy bodziec do sięgania po alkohol.Pijaństwo było obecne w Polsce Ludowej od początku jako w dużej mierze konsekwencjalat wojny oraz szeregu zmian, które nastąpiły po jej zakończeniu. Oprócz wskazaniaprzyczyn tego stanu rzeczy w artykule zwrócono również uwagę na skutki pijaństwazarówno z perspektywy jednostki, jak i całego społeczeństwa. Niewątpliwie zjawiskoto stanowiło problem społeczny, medyczny, a także gospodarczy, powodujący wymiernestraty finansowe będące skutkiem nadużywania alkoholu w godzinach pracy.Odwołując się do szerszego kontekstu państwowego, zaprezentowano także działaniawładz lokalnych w zakresie walki z nadużywaniem alkoholu przez miejscową społeczność.Autorka, omawiając problem pijaństwa, starała się ukazać najważniejsze obszaryzwiązane z tym zagadnieniem, a jednocześnie przywołać konkretne przykłady z lokalnejprasy lub dokumentów wytworzonych przez miejscowe władze. Bazę źródłową do prowadzonychrozważań stanowiły przede wszystkim materiały Zarządu Miejskiego w ZielonejGórze oraz Prezydium Miejskiej Rady Narodowej w Zielonej Górze. Informacjeuzupełniają artykuły z „Gazety Zielonogórskiej”. Studium w zamierzeniu autorki ma byćpróbą przedstawienia zjawiska społecznego, jakim jest nadużywanie alkoholu, w kontekściehistorycznym.