„W zakresie historii średniowiecznej zapowiadał się jako gwiazda pierwszej klasy…” – o Romanie Grodeckim (1889–1964), uniwersyteckim mistrzu Jerzego Wyrozumskiego - Starzyński, Marcin (UR Journal of Humanities and Social Sciences, 2020)
W artykule zaprezentowana została biografia oraz dorobek naukowy urodzonegow Rzeszowie Romana Grodeckiego (1889–1964), profesora Uniwersytetu Jagiellońskiegoi jednego z najwybitniejszych polskich mediewistów XX w.Studia rozpoczął w 1907 r. Pod kierunkiem Stanisława Krzyżanowskiego zostałwprowadzony w tajniki badań nad historią średniowiecza. W 1914 r. przerwał naukęi wstąpił do Legionów Polskich. Jako żołnierz odbył dwie kampanie wojenne. Za swojąsłużbę został dwukrotnie odznaczony, Krzyżem Walecznych w 1922 r. i Krzyżem Niepodległościw 1932 r. Habilitował się w 1920 r. na podstawie cyklu rozpraw o historiipieniądza w Polsce, a w 1922 r. otrzymał nominację profesorską. Specjalizował sięw historii społeczno-gospodarczej. Był również autorem syntez historii politycznej XIIi XIII w. oraz tłumaczeń na język polski pomników dziejopisarstwa, Kroniki Anonimazwanego Gallem (1923) oraz Księgi Henrykowskiej (1949).Asumpt do powstania tego tekstu dała konferencja naukowa „Plus ratio quam vis.Profesor Jerzy Lesław Wyrozumski (1930–2018)”, zorganizowana w Instytucie HistoriiUniwersytetu Rzeszowskiego w pierwszą rocznicę śmierci Profesora 4 listopada 2019 r.,podczas której nastąpiło uroczyste otwarcie sali seminaryjnej imienia Romana Grodeckiego.Umieszczono w niej książki z księgozbioru tego uczonego przekazane Uniwersytetowizgodnie z ostatnią wolą jego ucznia, Jerzego Wyrozumskiego. Jako aneks doartykułu dołączona została bibliografia Romana Grodeckiego za lata 1960–1964 (2020)