Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych Urzędników Prywatnych we Lwowie jako podmiot ekonomii społecznej (zarys problematyki) - Broński, Krzysztof (UR Journal of Humanities and Social Sciences, 2020)
W Galicji w drugiej połowie XIX w. powstawały i rozwijały swoją działalnośćróżne podmioty ekonomii społecznej. Jednym z nich było założone w latach 60. XIX w.Towarzystwo Wzajemnych Ubezpieczeń Urzędników Prywatnych we Lwowie, którepowstało jako inicjatywa pracowników umysłowych prywatnych i ziemian galicyjskich.Jego członkami byli początkowo urzędnicy zatrudnieni w rolnictwie i leśnictwie orazwłaściciele ziemscy. Z czasem rozszerzono prawo przynależności do Towarzystwa naróżne grupy urzędników prywatnych i pracowników wolnych zawodów. Podstawowymcelem jego działalności była pomoc w wymiarze ekonomicznym i społecznym członkomTowarzystwa, a także realizowanie świadczeń emerytalnych i rentowych niezdolnym dopracy wskutek choroby lub starości. Organizacja działała do początku XX w. na zasadachwzajemnej pomocy, a następne na zasadach asekuracyjnych. Od 1909 r. Towarzystwopełniło również funkcje zakładu zastępczego ubezpieczeń emerytalnych dla pracownikówumysłowych. Osiągane dochody ze składek, lokat w bankach, papierów wartościowychi nieruchomości przeznaczane były na cele statutowe organizacji.