Niemiecka polityka gospodarcza wobec ziemiaństwa w Generalnym Gubernatorstwie w latach 1939–1945 - Gapys, Jerzy (UR Journal of Humanities and Social Sciences, 2020)
Niemiecka polityka gospodarcza wobec ziemiaństwa nastawiona była na szybkiwzrost produkcji rolnej, choć obecne w niej też były długofalowe akcenty, które miałyprzygotować grunt pod kolonizację niemiecką. Służyła temu polityka preferencji podatkowych,finansowych i eksploatacyjnych. Ziemiaństwo wobec nacisków niemieckichi chęci poprawy swej sytuacji ekonomicznej stało się ich odbiorcą. Na teren GG sprowadzonodziesiątki tysięcy maszyn i narzędzi rolniczych, wydajnych odmian roślin uprawnychi zwierząt hodowlanych. Nie przyniosło to oczekiwanych rezultatów, tj. radykalnegowzrostu produkcji rolnej. Nadzór nad wykonaniem preferencyjnej polityki rolnejpełnił silnie rozbudowany niemiecki aparat rolny. Jego głównym zadaniem było przechwycenieprodukcji rolnej na potrzeby niemieckie. Nadmierna eksploatacja polskiegorolnictwa po 1942 r. przyczyniła się do wzrostu oporu polskiego ziemianina i chłopa.Opór zwalczano za pomocą szerokiego wachlarza represji i szykan (m.in. chłosta,grzywny, konfiskata mienia, wywózki do obozów).