Powstanie kawalerii SS Totenkopf i jej rola w niemieckiej polityce okupacyjnej na ziemiach polskich w latach 1939–1941 - Dybek, Jarosław (UR Journal of Humanities and Social Sciences, 2020)
Tematem artykułu jest jeden z niemieckich pułków SS stacjonujących na terenie okupowanej Polski i jego rola w polityce okupacyjnej Niemiec. Choć dziejeformacji SS są bardzo dobrze znane zarówno w literaturze naukowej, jak i popula rnonaukowej, to wchodząca w jej skład kawaleria nie doczekała się dotychczas obszerniejszych opracowań. Temat wydaje się interesujący, ale nie został jeszczeomówiony w żadnej książce w języku polskim. Większość literatury odnoszącej siędo tego zagadnienia została wydana w językach niemieckim oraz angielskim.Kawaleria SS Totenkopf działała przede wszystkim w Generalnym Gubernatorstwie i podlegała Wyższemu Dowództwu SS i Policji. Część jej szwadronów operowała także na terenach włączonych do Rzeszy, tj. Kraju Warty (Reichsgau Wartheland).Niniejszy artykuł podejmuje problematykę formowania się kawalerii SS Totenkopf i stopniowego włączania jej w brutalną politykę okupacyjną III Rzeszy naziemiach polskich. W przypadku tej formacji mamy do czynienia z takimi zadani ami, jak zwalczanie pierwszych zalążków partyzantki, poszukiwanie broni, udziałw tworzeniu gett czy też pomoc w eliminowaniu polskiej inteligencji. Na uwagęzasługuje również udział tej jednostki w kręceniu filmu propagandowego Kampfgeschwader Lützow, w którym przedstawiono polskich kawalerzystów atakującychszablami niemieckie czołgi. Ten fałszywy obraz powielany był po wojniew niektórych filmach czy książkach i przyczynił się do wypaczonego przedstawieniapolskich żołnierzy w walkach obronnych w 1939 r.