Czescy władcy z dynastii Luksemburgów i Podiebradów w średniowiecznych śląskich i kłodzkich kronikach kanoników regularnych z Kłodzka, Wrocławia i Żagania - Chmielewska, Katarzyna (UR Journal of Humanities and Social Sciences, 2021)
Autorka na podstawie trzech kronik klasztornych powstałych w późnym średniowieczu analizuje sposób przedstawienia czeskich królów z dynastii Luksemburgówi Podiebradów oraz stara się wskazać przyczyny, które wpłynęły na taki właśnie toknarracji kronikarskiej. Podstawę źródłową tych rozważań stanowią kroniki spisanew klasztorach kanoników regularnych reguły św. Augustyna w Żaganiu, Wrocławiui Kłodzku: Catalogus abbatum Saganensium, Chronica abbatum Beatae Mariae Virginisin Arena i Cronica Monasterii Canonicorum Regularium in Glacz. Postacie władcówpojawiają się w tych źródłach przede wszystkim w kontekście ich związków z konkretnym klasztorem, szczególnie w sprawach majątkowych dotyczących nadań, praw własności i podatków. Królowie czescy wspominani są też na kartach kronik przy okazjiopisów konfliktów między władzą świecką a kościelną. Z analizy tekstu dzieł wynika, żeobraz panujących jest zróżnicowany, zależny od miejsca powstania kroniki i stosunkulokalnej społeczności do konkretnego władcy. Najlepiej uwidacznia się to na przykładzieJerzego z Podiebradu, husyty na tronie czeskim. Osobne miejsce w tym zestawieniuzajmuje kronika żagańska przedstawiająca oprócz zagadnień lokalnych także informacjeo ogólnym ponadklasztornym charakterze, w tym informacje o osobach panujących.