Marki i produkty markowe branży spożywczej na ziemiach polskich w perspektywie historycznej - Pacanowska, Regina (UR Journal of Humanities and Social Sciences, 2021)
Współczesne marki są efektem kilkusetletniej ewolucji. Marki spożywcze, odmiennieniż marki towarów i przedmiotów trwałych, kształtowały swoją nazwę w oparciu o miejscewytwarzania lub pochodzenia określonego produktu. Problemy z przechowywaniem i transportowaniemżywności powodowały, że produkty spożywcze wytwarzano w przeszłościprzede wszystkim na potrzeby rynków lokalnych. Towary żywnościowe o wyjątkowychwalorach smakowych sprowadzano z odległych regionów czy krajów. Ich odbiorcamiw minionych wiekach byli przedstawiciele wyższych warstw społecznych.W drugiej części artykułu zwrócono uwagę na czynniki determinujące/określającekształtowanie się marek spożywczych na ziemiach polskich, tj. zmiany w technologiiprodukcji rolniczej, a także wzrost zapotrzebowania na przetworzoną żywność. Znaczącyrozwój przemysłu spożywczego w Polsce przypadł na drugą połowę XX w. W praktycedo końca tego stulecia cechą charakterystyczną marek spożywczych była niska rozpoznawalnośćproduktów i dominacja marek lokalnych.Słowa kluczowe: marki, historia marek, regionalne pochodzenie produktu, marki spożywcze,ewolucja marek spożywczych – marki spożywcze w gospodarce socjalistycznej.