Pomiędzy miłością agapiczną a erozyczną. Praktyki miłości i związków intymnych wśród indyjskiej miejskiej klasy średniej - Romanowicz, Anna (UR Journal of Humanities and Social Sciences, 2021)
Małżeństwa aranżowane uznawane są za tradycyjną i najbardziej popularną formęsformalizowanych związków heteroseksualnych w Indiach. Niemniej jednak – szczególniewśród miejskiej klasy średniej – wzrasta zainteresowanie związkami opartymi namiłości romantycznej. Celem artykułu jest ukazanie różnego rodzaju praktyk związanychz miłością, które wymykają się kategoryzacji w ramach podziału na małżeństwa aranżowanei małżeństwa z miłości; ukazanie strategii i taktyk codzienności praktykowanychprzez moich współpracowników terenowych w kontekście przemian społeczno-kulturowych.Artykuł został przygotowany w oparciu o etnograficzne badania terenowe (technikąobserwacji uczestniczącej) w Delhi.