Realizm przetrwania: Stefan Wyszyński wobec powojennej transformacji politycznej Polski (1945–1956) - Ficek, Ryszard (UR Journal of Humanities and Social Sciences, 2021)
W artykule poddano analizie działalność dydaktyczno-duszpasterską kardynała StefanaWyszyńskiego w kontekście powojennych przemian ustrojowych państwa polskiego.Dokonana przez autora interpretacja materiałów źródłowych ma na celu ukazanie rolii znaczenia posługi kardynała dla Kościoła i całego narodu. Eksploracja badań będziepolegała na analizie tekstów źródłowych metodą historyczną, tj. rekonstrukcji faktówhistorycznych i ich reinterpretacji metodą indukcyjno-dedukcyjną. Podstawowym celembadawczym artykułu jest przedstawienie powojennej sytuacji społeczno-politycznej krajuoraz strategii Kościoła katolickiego w Polsce, której głównym inspiratorem był prymasWyszyński. Ukazanie istotnego wpływu prymasa Wyszyńskiego, który w imieniu Kościoław Polsce zobowiązał się wezwać duchownych do uznania i poszanowania władzypaństwowej, współpracy przy odbudowie kraju i wspierania wszelkich wysiłków narzecz umocnienia pokoju i wzajemnej współpracy, pozwoli na pełniejsze zrozumienieskomplikowanych relacji pomiędzy Kościołem a państwem komunistycznym w okresiepowojennej transformacji ustrojowej Polski.