Ewolucja roli protokołu w dyplomacji i stosunkach międzynarodowych XXI wieku - Hossó, Nikoletta (UR Journal of Humanities and Social Sciences, 2021)
Protokół od dawna uważany jest za zbiór międzynarodowych reguł kurtuazyjnychwywodzących się z francuskich i hiszpańskich dworów królewskich XVI–XVIII w..W ostatnim czasie stał się narzędziem podświadomej perswazji nie tylko w dyplomacji,ale także w biznesie i świecie społecznym. Te od dawna ustalone zasady ułatwiają nietylko oficjalnym przedstawicielom narodów, ale także ich ludowi współistnienie w pokojui harmonii. Tworzy przestrzeń i wyznacza ramy, w których mogą zachodzić interakcjeoffline i online. Stanowi jeden z najważniejszych instrumentów, dzięki którym z powodzeniemfunkcjonuje złożony i delikatny mechanizm polityki zagranicznej.Rok 2020 przyniósł wiele zmian, z którymi wszyscy musimy się zmierzyć i na któremusimy zareagować. Sam protokół i specjaliści od protokołu nie są z nich wyłączeni.Programy delegacji, konferencje i wszelkie oficjalne i towarzyskie spotkania stały sięniekonwencjonalne. Rozwój wydarzeń online i hybrydowych wymaga umiejętnościadaptacji zarówno w stosunkach międzynarodowych, jak i protokołach. Niniejszy artykułma na celu krótkie zbadanie protokołu według definicji i ukazanie jego złożonościz naukowego punktu widzenia.Protokół jako interdyscyplinarna nauka stosowana: innowacyjne podejście zapoczątkowaneprzez profesjonalnego eksperta posiadającego praktyczne doświadczeniew tej dziedzinie.