Wpływ Euromajdanu i Rewolucji Godności na tworzenie nowych mediów na Ukrainie - Kharuk, Daryna (UR Journal of Humanities and Social Sciences, 2021)
Transformacja krajobrazu medialnego na Ukrainie nie jest procesem łatwym.Jednocześnie zmiany te są bardzo duże i nieodwracalne – podobnie jak zmianyw społeczeństwie ukraińskim. Niniejsza praca porusza problematykę dotyczącąobecnego krajobrazu medialnego Ukrainy i czynników, które mają na niego wpływ.Podjęto w niej kwestie związku mediów z wydarzeniami Euromajdanu i RewolucjiGodności, a także kryzysu tożsamości, który doprowadził do wydarzeń 2013 –2014 r.na Ukrainie. Rola środków masowego przekazu w demokratycznych rewolucjach naUkrainie jest bardzo ważna. Zmiana pozycji mediów, wpływ oligarchów i opórpracowników mediów – to wszystko było częścią rewolucji, która zmieniła nie tylkoukraińskie społeczeństwo, ale także środki masowego przekazu na lepsze. Dziennikarzejako osoby publiczne byli aktywnymi uczestnikami rewolucji i stali blisko jejpoczątków. Co prawda miało to swój wpływ na specyfikę pracy dziennikarzy, którzymusieli działać w ekstremalnych warunkach, najpierw podczas Rewolucji Godności,a później transmitując wydarzenia na Krymie i wschodniej Ukrainie.Wydarzenia Euromajdanu całkowicie zmieniły sytuację, kładąc kres kryzysowisamoidentyfikacji narodowej. Media nie tylko relacjonowały, ale także tworzyły tezmiany, równocześnie doświadczając restrukturyzacji. Pojawił się nowy typ mediów– tworzony przez zwykłych ludzi, którzy korzystając ze swoich profilów na portalachspołecznościowych, upowszechniali informacje o wydarzeniach, komentowalii dzielili się refleksjami.