Reprezentacje używania środków psychoaktywnych w wierzeniach i obrzędach starożytnych społeczności: między sacrum a profanum - Motyka, Marek A. (UR Journal of Humanities and Social Sciences, 2022)
Używanie przez społeczności pierwotne roślin o psychoaktywnych właściwościachzostało potwierdzone w licznych badaniach archeologicznych prowadzonych w niemalkażdym miejscu na ziemi. Wiele plemion korzystało z charakterystycznych dla siebiepsychoaktywnych specyfików, a zdaniem badaczy ich używanie sprzyjało integracjiczłonków społeczności, ułatwiało egzystencję na zajmowanym obszarze i mogło miećistotne znaczenie dla jej przetrwania. Wokół psychoaktywnych roślin i toksycznychwydzielin niektórych przedstawicieli świata fauny wytworzył się konglomerat mitów,kultów i właściwości im przypisywanych. W kulturze niematerialnej i materialnej pozostałytrwałe ślady ich obecności. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie reprezentacjiśrodków psychoaktywnych w wierzeniach pradawnych społeczności, ich występowaniew mitach, w sztuce naskalnej i sepulkralnej, omówienie przyczyn ich używaniaw trakcie rytuałów. Przytoczono również hipotezy spekulatywne na temat wpływu psychoaktywnychroślin na kulturę starożytną, omówiono zasadnicze przyczyny dyfuzjiużywania roślin psychoaktywnych ze sfery sacrum do profanum.