Reformy edukacyjne i rozwój koncepcji dotyczących edukacji wczesnoszkolnej w Polsce w latach 1990–2017 - Kinal, Mariola (UR Journal of Humanities and Social Sciences, 2022)
Początkowy etap nauki instytucjonalnej jest ważny dla rozwoju dziecka zewzględu na to, że jest to czas intensywnego rozwoju, nabywania wzorców społecznych,kształtowania nastawienia do nauki oraz oczekiwań względem instytucjioświatowych. Dla wielu dzieci przedszkole i szkoła są miejscami wyrównywaniaszans edukacyjnych i nierówności społecznych. Edukacja początkowa jest pewnegorodzaju rusztowaniem, na którym uczniowie budują swoje rozumienie pojęć w późniejszychlatach nauki, jest także pierwszym etapem, na którym uczeń powinienzdobywać szereg umiejętności poznawczych, nie pomijając wzorców odpoczynkui zabawy. Od jakości edukacji, metod pracy nauczycieli, rozwoju metodyki nauczaniazintegrowanego i popularyzacji wyników badań zależy przyszłość i jakość życiaspołeczeństwa. Analiza reform i idei oraz zestawienie ich z praktyką szkolną umożliwiaprzeprowadzenie ewaluacji i wyciągnięcie wniosków, w jakim kierunku powinnyzmierzać planowane zmiany. Celem artykułu jest nieobecna w literaturzeprzedmiotu analiza zmian w edukacji wczesnoszkolnej związanych z reformamioświaty oraz z rozwojem myśli pedagogicznej. W artykule przedstawiono ewolucjępoglądów na rolę edukacji. Zaprezentowano najważniejsze reformy i zmianyw edukacji wczesnoszkolnej oraz omówiono koncepcje edukacji zintegrowanej odprzełomowych XX-wiecznych koncepcji dotyczących całościowego pojmowaniaedukacji, dostrzeżenia podmiotowości dziecka w procesie kształcenia w ideachprogresywistycznych, aż do koncepcji edukacji zintegrowanej i sposobu jej rozumieniaprzez polskich pedagogów. W artykule p rzeanalizowano także korelacjezałożeń edukacji zintegrowanej z praktyką edukacyjną.