,,Atomowa Wielkopolska” – plan budowy Elektrowni Jądrowej ,,Warta” w Klempiczu w schyłkowym okresie PRL - Kujawa, Jakub (UR Journal of Humanities and Social Sciences, 2023)
Artykuł dotyczy budowy elektrowni jądrowej w Klempiczu. Autor przedstawił przebieg przygotowań do tej inwestycji i podjął się wyjaśnienia przyczyn rezygnacji z jej realizacji przez władze PRL w 1989 r. Ponadto w artykule znalazł się opis planów lokalizacji elektrowni jądrowej w Klempiczu po roku 1989. W tekście został też scharakteryzowany przebieg protestów społecznych przeciw planom budowy elektrowni jądrowej w Klempiczu.