Cykle instytucjonale w historii Polski – uwagi na temat korzeni współczesnej matrycy instytucjonalnej - Pieczewski, Andrzej (UR Journal of Humanities and Social Sciences, 2023)
Celem artykułu jest identyfikacja i ocena cykli instytucjonalnych (okresów o trwałej przewadze pewnych instytucji decydujących o charakterze całego systemu polityczno-gospodarczego) w historii Polski. Autor podejmuje próbę ich oceny pod kątem przewagi włączających lub ekstraktywnych instytucji politycznych i gospodarczych. Ziemie polskie leżące na skraju cywilizacji zachodniej znajdowały się w orbicie wpływów Zachodu i Wschodu. Przyjmowały instytucje z obu stron i tworzyły własne, oryginalne. Przeważały instytucje zachodnie. W ciągu ponad 1000-letniej historii Polski dominowały jednak instytucje wykluczające, czyniąc kraj zacofanym w stosunku do Zachodu. W artykule zastosowano teorię wywodzącą się z nowej ekonomii instytucjonalnej oraz analizę historyczną.