Edukacja wobec zmiany antropologicznej i cywilizacyjnej – zagrożenia i szanse rozwoju - Szmyd, Kazimierz; Sommer, Hubert (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2014)
Współczesne czasy zdają się być ciekawe z wielorakich punktów widzenia. Gwałtowny rozwój cywilizacji i jej niepohamowana dyfuzja spowodowały ogromne różnice w percepcji tego zjawiska zarówno w sferze ekonomicznej, społecznej, kulturowej, jak również aksjologicznej czy edukacyjnej nie tylko wśród narodów tzw. wspólnoty zachodniej, ale zwłaszcza szeroko rozumianego świata arabskiego. Spowodowało to swoisty kryzys, czego konsekwencją są konflikty nie tylko na tle etnicznym czy rasowym, ale coraz częściej właśnie kulturowym czy edukacyjnym. Trudno dzisiaj wyrokować, w jakim kierunku rozwinie się ów kryzys – powstanie jednak ortodoksyjnych form państwowo-narodowych (czego przykładem jest Państwo Islamskie) może wskazywać na drastyczne antagonizowanie się nacji ludzkich nie tylko ze względu na przynależność religijną, ale także aksjologiczno-kulturową. Tekst ten stanowi przyczynek do szerszej dyskusji, która powinna mieć miejsce w związku z zaistniałą na świecie sytuacją. Zwłaszcza że w XXI w. najwyższy czas otrząsnąć się z katastrofalnych pozostałości wieku dwudziestego.