Szczególne cechy osobowości człowieka w perspektywie czasu z uwzględnieniem różnych systemów wartości - Janickij, Michaił S.; Seryj, Andrej W.; Pelekh, Jurii W. (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2014)
Artykuł podejmuje problemy przemiany ludzkiej osobowości, przedstawiono w nim wyniki badań ukazujące system wartości człowieka w perspektywie czasowej. Opracowana przez autorów tego tekstu typologia wartości w oparciu o koncepcję R. Ingleharta zakłada istnienie trzech niezależnych typów społeczno-kulturowych: orientacji na wartości przystosowania (bezpieczeństwo fizyczne i ekonomiczne), socjalizacji (orientacja w kierunku norm oraz wartości przyjętych w społeczeństwie) lub indywidualizacji (ukierunkowanie na własny rozwój i samorealizację). W konsekwencji dominacja wartości przystosowania, socjalizacji lub indywidualizacji w pewnym zakresie odzwierciedla orientację w kierunku przeszłości, teraźniejszości lub przyszłości. Opisane typy wartości wykazują zależność od konkretnego miejsca, czasu i mają odmienne odniesienie do przeszłości, teraźniejszości i przyszłości.