Problem eutanazji jako jeden z dylematów bioetycznych w edukacji (Według wypowiedzi studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego) - Garbarz, Andrzej (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2014)
Na podstawie pisemnych prac zaliczeniowych z zajęć z zakresu bioetyki przedstawiono opinie studentów kierunku fizjoterapia studiów niestacjonarnych na Wydziale Medycznym Uniwersytetu Rzeszowskiego na temat eutanazji. Na podstawie tych prac można wysunąć wniosek ogólny o ważności podjęcia tematów bioetycznych w szerszej edukacji. Chodzi o wiedzę na temat bardzo skomplikowanych i aktualnie dyskutowanych, a zarazem kontrowersyjnych problemów dotyczących życia człowieka. Przytoczone przez studentów – na podstawie fachowej literatury – argumenty „za i przeciw” dają możliwość wyrobienia sobie obiektywnego sądu na te sprawy oraz mogą służyć pomocą pedagogom w dyskusji na tak trudne tematy.