System wartości w życiu rodziny - Cudak, Sławomir (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2014)
Rodzina stanowi środowisko wychowawcze wywierające silny wpływ na rozwój osobowości reprezentantów młodych pokoleń. Życie dzieci w środowisku rodzinnym jest kształtowane przez kulturowe normy i wartości oraz przez oddziaływanie społeczne i emocjonalne rodziców. Każda rodzina posiada swój określony, choć może nie w pełni uświadomiony system wartości, według którego żyje, postępuje i realizuje zadania w jednostkowych i wspólnotowych działaniach. W przeważającej części rodzin relacje między pokoleniami przebiegają w sposób harmonijny, mimo specyfiki i odrębności pokoleń, z zachowaniem miłości i szacunku względem siebie. Z reguły rodziców i dzieci z tej grupy rodzin cechuje podobny system wartości, podobny stosunek do otaczającego świata. Niepokojący jest fakt, że w wielu polskich rodzinach obserwuje się rozbieżność wartości uznawanych przez rodziców i przez dzieci. Stan ten stanowi konsekwencję oddziaływania wielu czynników tkwiących wewnątrz rodziny oraz w środowisku zewnętrznym.