Rozwój kompetencji indywidualnych i zawodowych nauczyciela akademickiego w perspektywie nowych wymagań edukacyjnych - Englert-Bator, Anna; Wołpiuk-Ochocińska, Anna (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2014)
W artykule podjęto rozważania dotyczące kompetencji wykładowcy, które są mu niezbędne dla skutecznej pracy dydaktycznej i naukowej. Studenci pytani o pożądane cechy nauczyciela akademickiego wymieniali cztery grupy kompetencji, które razem wpisują się w model: wiedza i dydaktyka – emocje – wartości – relacje.