Historický kontext predškolského veku v dielach Komenského a Osvalda ako odkaz pre súčasnosť - Podhájecká, Mária; Gerka, Vladimír (KULTURA – PRZEMIANY – EDUKACJA, 2013)
Obsahovým zámerom príspevku sú názory Jana Amosa Komenského (1592–1670) a Františka Richarda Osvalda (1845–1926) na výchovu a vzdelávanie dieťaťa predškolského veku vplyvom rodinnej výchovy. Tieto myšlienky reflektujeme na novodobú koncepciu predprimárnej edukácie. Kľúčové slová: Jan Amos Komenský, František Richard Osvald, dieťa, predškolská výchova, rodina, rodina výchova, inštitucionálna výchova.